Věci z jedné hloupé a tupé hlavy

Jak jsem si levně pořídil GPS

14. 1. 2011 19:20
Rubrika: Nezařazené | Štítky: gps

Už dlouho jsem něco takového chtěl a teď se mi to povedlo. A co víc...dost levně, i když to není uplně plnohodnotná gps. Ale mě to postačuje a chci se podělit o způsob jak jsem to udělal.

Co je potřeba

V podstatě jen vcelku normální mobil a gps modul. Mobil není potřeba žádný super, mě to úplně krásně funguje na Nokii 5220 (kupovaná před rokem a půl za přibližně 3 tis.). Do něj jsem nahrál aplikaci TrekBuddy, která je zdarma (http://wiki.trekbuddy.net/) a potřebné mapy.

GPS modul je dneska otázka pár stovek. Já jsem nakonec zvolil Nokia LD-3W a v balení s baterkou a nabiječkou do auta jsem ho měl za necelých 800. (navíc nabiječka je stejná jako na můj telefon, takže se hodí hned 2x :)).

Jak to vypadá?

Pár ukázek je tu, záleží samozřejmě jaké použijete mapy (o mapách viz dále)

Více o TrekBuddy

Je to normální Java Aplikace, takže je kompatibilní s většinou telefonů. Zařízení na kterých lze provozovat naleznete tady: http://wiki.trekbuddy.net/index.php/Devices

Umí klasické základní věci. Takže krom zobrazení mapy, aktuální polohy, rychlosti atd. umí ještě ukládat trasu po které jdete, navigovat k libovolnému bodu nebo podle definované trasy, kompas.

Mapy

Nahrát do něj lze při troše šikovnosti libovolnu mapu nebo jich je hafo ke stažení na internetu (otázku legálnosti nechť si každý řeší po svém). Počítat ale musíte s jejich velkou velikostí, například turistický atlas celé ČR ve třech různých přiblíženích má asi 3 GB. Takže bez paměťové karty se neobejdete, pokud chcete víc než vaše nejbližší okolí.

Nějaký přehled map je na zmiňovaných stránkách (http://wiki.trekbuddy.net/index.php/Maps) a nebo se jich válí plno na různých fórech - musíte si sami najít přes google.

Druhé zmiňované řešení je vytvořit si vlastní. Jsou dva způsoby:

- buď pomocí nějakého prográmku vytáhnete třeba mapy.cz, google maps nebo něco podobného.

- Nebo můžete použít uplně libovolný obrázek, který třeba pomocí OziExploreru nakalibrujete a poté vcelku jednoduše podle návodu na zmiňovaných stránkách připravíte pro použití v telefonu.

Další vychytávky

Přehled gps informací, které jsou na posledním obrázku si musíte ještě sami do TrekBuddyho nahrát. Více tu:  http://wiki.trekbuddy.net/index.php/CMS

Na výběr je mnoho různých předpřipravených obrazovek.

GPS modul

Nokii LD-3W jsem si vybral jednak protože už se doprodává a je tedy i dost levný, má docela dobrou výdrž, je dle informací na internetu vcelku bezproblémový a lze v něm (narozdíl od LD-4W) vyměnit baterii.

Jedinná jeho nevýhoda je, že jako výchozí je zapnutá statická navigace, která se hodí v autě, ale hledat s tím třeba kešku je dost problém. Statická navigace totiž dělá to, že pokud stojíte na místě nebo se pohybujete jen málo, tak se tváří jako, že stojíte. Bez ni by se totiž stávalo, že kvůli nepřesnostem gps by se se třeba při stání na křižovatce začala točit mapa. Vypnout se dá použitím programu SirfDemo (stačí verze, co je zdarma ke stažení). Já jsem s vypnutím měl trochu problém, ale nakonec se podařilo a funguje teď krásně.

A co s tím dál

Jedna možnost je se třeba zapojit do hry Geocaching (http://www.geocaching.cz/) a můžete se tak stát lovci kešek, mít novou zábavu a dát tím třeba nějaký cíl svým výletům. Mimo to je to super zábava pro děti.

Nebo si můžete nechat zaznamenávat trasu, a po návratu domů se podívat, kudy jste šli. To lze buď pomocí různých online nástrojů (umí to snad i google maps) nebo třeba v programu OziExplorer.

Případně pokud fotíte, tak lze podle času zjistit, přesné místo odkud, která fotka pochází - opět k tomu složí různé prográmky - ale zatím jsem nic nezkoušel.

 


Toť ve stručnosti všechno, jde spíš o malý přehled toho, co lze a jak, než nějaký podrobný návod.  Třeba to někomu pomůže nebo někoho naláká :-)

 

Zobrazeno 1436×

Komentáře

Jezis-je-Lord

super clanek, diky

Jacub

ja ti dam hra pro deti :)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio